Mind Självmordslinjen 1177 Hjälplinjen Jourhavande medmänniska BRIS, Barnens rätt i samhället Röda Korsets Ungdomsförbund, Jourhavande kompis Rädda Barnens stödlinje för ensamkommande barn och unga Röda Korset, rådgivning för migranter SPES, Riksförbundet för Suicidprevention och Efterlevnades Stöd Jourhavande präst Barn- och ungdomspsykiatri (BUP) 1000 möjligheter Dina rättigheter Brottsofferjouren RFSL:s Stödmottagning Kvinnofridslinjen Röda Korsets Behandlingscenter för krigsskadade och torterade Rädda Barnens centrum för barn och ungdomar Föreningen Storasyster Terrafem PrevenTell Mobila akutenheten BUP Akutenhet på Södersjukhuset Amnesty arbetar med både flyktingfrågor och hbtq-rättigheter. Amnesty finns på flera orter i Sverige. FARR, Flyktinggruppernas & Asylkommittéernas riksråd På FARR:s hemsida finns mycket information om asylrätt. Där finns även brochyren Goda råd till dig som söker asyl på flera olika språk. Brochyren innehåller bland annat information till dig som är hbtq-person. Ingen människa är illegal, IMäI Röda Korset ger stöd, information och vård till migranter och flyktingar. Hos Röda Korset kan du få hjälp med till exempel efterforskning, familjeåterförening och rådgivning. Röda Korset finns på flera orter i Sverige. Rädda Barnen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar Rådgivningsbyrån erbjuder gratis juridisk rådgivning till asylsökande, ombud, gode män, kontaktpersoner och andra berörda via telefon eller mail. Dessutom företräder de asylsökande. Egalia är ett fritidshäng genom RFSL Stockholm för hbtq-ungdomar i åldrarna 13-19 som träffas två gånger i vecka. På Egalia kan man till exempel hänga, pyssla eller fika med andra hbtq-ungdomar. Transformering är en sida som bedrivs av RFSL Ungdom där du kan hitta information om bland annat trans, sex och relationer. På transformering finns även en stödmejl dit du kan höra av dig om du har frågor om trans, könsidentitet, vård och relationer. Pegasus Youmo Posithiva gruppen finns för dig som lever med hiv. De erbjuder bland annat stöd och mötesplatser. Det finns även en ungdomsgrupp. RFSU jobbar med sexualupplysning. De har tagit fram korta informationsfilmer på olika språk om kroppen och sex. Här kan du läsa om allt möjligt som har med hälsa, kropp och sjukdomar att göra.
Självmordslinjen är till för dig som går i tankar på att ta ditt liv. Du kan ringa, mejla eller chatta med Mind’s volontärer dygnet runt. Du kan vara anonym.
Telefon: 90101 (Öppet dygnet runt)
Chatt: https://mind.se/sjalvmordslinjen/chatt/
Hjälplinjens telefonjour erbjuder tillfälligt psykologiskt stöd till människor i kris. Du kan vara anonym.
Telefon: 0771-220060 (Öppet 13-22 alla dagar)
Finns för dig som behöver någon att prata med, någon som lyssnar. Du kan vara anonym.
Telefon: 08-702 16 80 (Öppet 21-06 alla dagar)
Till Bris kan du ringa, mejla eller chatta om vad som helst. Inget är för stort eller för litet. Du kan vara anonym.
Telefon: 116 111 (Öppet 14-21 alla dagar)
Chatt: https://www.bris.se/?pageID=189 (Öppet 14-21 alla dagar)
En chattjour för alla upp till 25 år. Du bestämmer vad du vill chatta om. Du kan vara anonym.
Chatt: http://rkuf.se/jourhavande-kompis/ (Öppet mån-fre 18-22, lör-sön 14-18)
På stödlinjen kan du prata engelska, dari eller arabiska och prata om vad som helst. Du kan vara anonym.
Telefon: 0200-77 88 20 (15-18 alla dagar)
Telefonrådgivningen genom Röda Korset som erbjuder rådgivning i enskilda flyktingärenden, efterforskning, familjeåterförening, rödakorsmeddelande, återvändande och intyg om fångenskap.
Telefonnummer: 020-41 50 00 (Öppet tis,ons,tors 9.30 – 12)
Telefonjour för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv. Du kan vara anonym.
Telefon: 08-34 58 73 (Öppet 19-22 alla dagar)
Jourhavande präst är bemannat av anställda i Svenska kyrkan som lyssnar på dig när du behöver någon att prata med. Du kan vara anonym.
Telefon: Ring 112 och fråga efter Jourhavande präst (Öppet 21-06 alla dagar)
Chatt: https://www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast/chatta (Öppet mån-tors 20-24)
BUP har lokala öppenvårdsmottagningar på flera platser i landet. Här kan du hitta din mottagning: http://www.bup.se/sv/Hitta-Mottagning/
1000 möjligheter är öppen för alla ungdomar oavsett könsidentitet. De erbjuder olika sorters stöd och hjälp, bland annat genom chatt. Du kan vara anonym och får prata om vad du vill.
Chatt: http://chatten.1000mojligheter.se/ (Öppet mån 19-21, fre 18-20)
På sidan kan du hitta information om dina rättigheter och hur du kan få hjälp. Sidan finns på olika språk. Det finns även möjlighet att genom chatt fråga frågor om hedersrelaterat förtryck och våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, könsstympning och tvångsäktenskap.
Chatt: https://dinarattigheter.se/hur-far-jag-hjalp/chatt-jour/ (Öppen mån 19-22, tis 13-16 + 19-22, ons 13-16 + killchatt 19-22, tors 19-22 + 17-18 varannan torsdag, fre 19-22)
Finns för dig som har varit med om ett brott, blivit vittne till ett brott eller känner någon som har blivit utsatt för ett brott. Du kan vara anonym.
Telefon: 0200 – 21 20 19 (Öppet mån-tors 9-20, fre 9-16)
Finns för dig som är hbtq-person och blivit utsatt för kränkningar, hot och våld. Även anhöriga och vänner till våldsutsatta hbtq-personer är välkomna samt personer som i sitt yrke möter utsatta hbtq-personer.
Telefon: 020-34 13 16
Mejl: [email protected]
En nationell stödtelefon som finns för dig som blivit utsatt för hot, våld eller sexuella övergrepp eller du som är anhörig eller vän. Du kan vara anonym.
Telefon: 020 – 50 50 50 (Öppet dygnet runt)
Finns på flera orter i landet och hjälper personer som lider av trauma från krig, tortyr och/eller svåra flyktupplevelser. Centret i Uppsala tar emot barn under 13 år.
Telefon: 018-18 75 63
Mejl: [email protected]
Hjälper barn och ungdomar i utsatta livssituationer med behandling och stöd. Har mottagningar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå.
Telefon: 08-698 90 00
Mejl: [email protected]
Föreningen Storasyster vänder sig till dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. De har tystnadslöfte. Föreningen Storasyster erbjuder stödinsatser som t ex chatt och mejljour för personer från 13 år och uppåt oavsett könsidentitet.
Mejl: [email protected]
Chatt: http://www.foreningenstorasyster.se/wordpress/chatta/ (Öppet sön 16-18, mån – tors 20-22)
Till Terrafem kan du ringa som är tjej och som kontrolleras, misshandlas eller hotas av närstående eller riskeras att giftas bort mot din vilja. Du kan vara anonym.
Telefon: 020 521010
Till PrevenTell kan du ringa om du upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, t ex om du är rädd att göra dig själv eller någon annan illa. Du kan vara anonym.
Telefon: 020-667788 (Öppet mån-fre 12-14.30)
Psykiatriska akutmottagningen på Sankt Görans sjukhus
Öppen dygnet runt och tar emot alla som bor eller vistas i Stockholms län. Till akuten kan du komma själv eller med din närstående.
Adress: Vårdvägen 5
Telefon: 08-123 492 00
Har öppet alla dagar mellan klockan 08.00 och 22.00. Här kan du få telefonrådgivning och även akutbesök i hemmet efter bedömning. De har även tidsbokade akutbesök på sin mottagning under kontorstid.
Telefon: 08-123 484 00
Tar emot barn- och ungdomar som behöver akut psykiatrisk vård kvällar och nätter klockan 16.00–08.00 och på helger. Man kan komma direkt till mottagningen eller bli hänvisad via en lokal mottagning. De har även en telefonrådgivning där man kan få hjälp i den akuta situationen. De tar emot barn och unga i åldrarna 0–17 år och deras familjer. Besöken är avgiftsfria.
Adress: Sachsgatan 10, Hus A
Telefon: 08-616 69 00
IMäI är ett nätverk som arbetar med att praktiskt stödja människor som tvingats gå under jorden efter att ha fått avslag på sin asylansökan. IMäI finns på flera orter i Sverige.
Rädda Barnen erbjuder stöd och behandling till nyanlända barn. Rädda barnens arbete grundar sig på Barnkonventionen och de jobbar för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. Rädda Barnen finns på flera orter i Sverige.
Är ett projekt inom RFSL Ungdom som riktar sig till hbtq-personer mellan 15-25 år som har funderingar om sex mot ersättning. På sidan kan du chatta anonymt med Pegasus två gånger i veckan.
En hemsida från UMO för unga nyanlända mellan 13 och 20 om kroppen, sex och samlevnad, jämställdhet och psykisk hälsa. Youmo finns på svenska, arabiska, dari, somaliska och tigrinja.
Vården.se
Är Sveriges största samlingsplats för legitimerad vård och hälsa. Hos Vården.se finns idag över 18 000 legitimerade vårdgivare och besökarna kan enkelt hitta, jämföra och boka vårdbesök efter sina preferenser.
Har vi missat någon? Mejla gärna [email protected]